Antikt eller nytt?

Att köpa och använda antika smycken är något som har stigit i popularitet de senaste åren. Smyckena är ofta väldigt fina och välgjorda, och därför är det inte så konstigt att många väljer att använda sig av sådana istället för nya. Vill man ha äkta smycken i bra material är det dessutom ofta billigare än att köpa helt nya, i alla fall var det så förr. Nu för tiden kan man visserligen fortfarande göra fynd, men priserna har ökat. Men hur vackra de antika smyckena än kan vara så finns det vissa tillfällen då man bara vill gå till en guldsmed i Stockholm och bestämma helt själv över sitt nya smycke. Låt oss ta upp några tillfällen då ett nytt känns helt rätt!

  • När man ska förlova sig är det en ny del av ens liv som börjar. Att ha en antik ring på fingret är visserligen fint, men när ens alldeles egna kärlekshistoria går in i en ny tid vill man att ett smycke ska göra detsamma. Det blir inte riktigt lika härligt att bära en ring som någon annan, eller kanske flera stycken, redan burit för samma anledning, en förlovning. Det blir som om man inte riktigt bara bär på sin egen historia då utan även andras. Fint förvisso men innebörden av en förlovningsring är personlig och privat.
  • Samma sak som vid en förlovning gäller vid själva giftermålet och bröllopet. För vissa är förlovningsringen den viktigaste och för vissa vigselringen, och om man väljer att ha en antik på en av dem, kanske en som funnits inom familjen i många, många år väljer man såklart själv. Men en ny ring känns bäst på båda.
  • När man döps är det många som får ett smycke för att symbolisera att ett nytt liv är fött. En del har en typ av släktsmycken som man nästan lämnar över till en ny generation. En väldigt fin idé! Men att ge någon helt annans smycke till en nyfödd känns inte riktigt som samma sak. Ett nytt smycke är då att föredra!

Det finns massor av olika tillfällen då smycken spelar in, och huruvida man vill ha antika eller nya är individuellt.