Så hittar du en bra mäklare

En riktigt duktig mäklare kan göra stor skillnad när du ska sälja din bostad. På så vis kan du sälja den till ett betydligt bättre pris eftersom en bra mäklare vet hur man hittar rätt klienter, hur man stylar bostaden innan visningen och hur man drar nytta av sitt kontaktnät inom mäklarfirman.

Ta inte första bästa mäklarfirma när du vill lägga ut din bostad till försäljning. Det finns oerhört mycket som spelar roll och en bra mäklare ligger överst på den listan. Det är inte bara mäklarens erfarenhet som är viktig utan också hur kemin mellan er är och hur just den här mäklaren kan bidra med något för just dig när du ska sälja ditt hem till någon annan.

Det första att titta efter när du väljer mäklare

Det finns flera saker du kan titta efter när du väljer mäklare:

  • För det första ska du kolla om de mäklare du är intresserad av är registrerade och om de är varnade.
  • Läs också på om olika mäklarfirmors omdömen innan du anlitar en och se vilka omdömen de har fått.
  • Arvodet som mäklaren kommer att ta ut är också väldigt viktigt så finn en bra balans mellan dessa punkter.

Det här kan ta en viss tid så var beredd att lägga lite tid på att hitta en duktig mäklare. Om du har vänner som känner till en bra firma kanske de kan guida dig. Ett tips är att googla runt lite på mäklarbyråer i ditt närområde. Välj några stycken och gå på deras visningar bara för att få en känsla av hurudana de är och om ni får en bra kemi er emellan. Du kan också gå in på deras respektive hemsidor och läsa om olika projekt. Gå dit och be om ett möte och ställ några frågor.

Det skiljer en del mellan mäklare

Du kanske tror att en mäklare är en mäklare och det är allt, men faktum är att det kan skiljas rejält mellan olika byråer. Nu talar vi både om arbetssättet och personligheten hos en mäklare. Vidare kan det också vara väldigt olika när det kommer till att sälja objekt. Det är viktigt att du kolla upp vilka objekt din mäklare har fått sålda och hur samt till vilket pris. Ser du att de lyckats sälja för höga summor så kanske det är värt att sätta sig ner för ett samtal.

Arvodet – hur mycket får du betala?

Mäklararvodet är något av det viktigaste när du anlitar mäklarfirma. En mäklare tar nämligen ut ett arvode för din sålda bostad, vilket betyder att han eller hon kommer att få en del av kakan vid försäljning. Vissa mäklare tar en normal summa medan andra roffar åt sig betydligt mer. Är det en duktig mäklare så kan man förstå varför men är det en medelmåttig firma så kanske du bör se dig om efter en annan.

Förvisso kan du sälja din bostad helt utan inblandning av mäklare men då tar du också en stor risk. Dessutom är en mäklare bra under det första steget när du vill värdera din bostad.