Inred ett retroinspirerat kök

Är du sugen på ett nytt kök i samband med förnyelse av ditt hem? Kanske ett retroinspirerat sådant? Läs vidare nedan och få användbara tips!

Köket är för många hemmets hjärta och en plats för inte bara matlagning, utan också för socialt umgänge med familj och vänner. Av den anledningen är det förstås angeläget att köket görs till en plats där trivseln är i fokus. Trender vad gäller kök och övrig inredning kommer och går, men idag är det många som gärna vill fånga retrokänslan när det handlar om renovering och förnyelse av hemmet. Vad ska du då tänka på när du vill komma åt retrostilen i ditt kök? Det ska vi titta på här nedan.

Utgå från dig själv

Det fina med att inreda ett utrymme i en viss stil är att du helt bestämmer omfattning. Kanske väljer du att gå ”all in” med inredningen, eller också väljer du ut vissa framträdande designelement och låter det räcka så. Det handlar förstås också om vad du anser att du har råd med. Vissa lägger dessutom mer pengar på några få detaljer och satsar därmed på kvalitet, istället för att göra om precis allt och då satsa på billigare material. Här gäller det förstås att hitta balansen och den avgör ingen annan än du själv – det finns inga rätt eller fel.

Att välja inredningsdetaljer

Vilken typ av saker kan du då inreda ditt kök med? Det kan handla om allt från snygga plåtburkar till vaser och väggdekorationer. Tänk på att allt det du införskaffar inte måste vara i retrostil och du behöver inte göra dig av med befintliga inredningsdetaljer som du gillar; det roliga är att blanda både gammalt och nytt. Ofta har inredningsdetaljerna vissa gemensamma nämnare, som exempelvis färg eller form, och passar därmed ihop med varandra.

Vad är retro för dig? Begreppet kan kännas lite vagt, men det är också lite av tjusningen. Föremål av äldre stil plockar fram känslor hos oss och kanske associerar du dem med din barndom eller också är du helt enkelt förtjust i en viss era. Oavsett anledning är det många som väljer att stilistiskt anpassa inredningen efter bostadens ålder. Handlar det exempelvis om ett hus som byggts i Art Deco-stil så kanske det är den inriktningen du önskar dig – eller inte, det kan bara du själv avgöra.

Tips för att lyckas med inredningen

Känner du att det är svårt att välja inriktning i ditt inredningsprojekt, finns det vissa knep att ta till. Gör det inte för svårt för dig själv; det ska vara roligt att inreda ditt hem och inte kännas besvärligt. Ett bra knep att ta till är att hålla sig till en röd tråd; exempelvis utgå från en viss färgpalett. Antingen väljer du ut en enda kulör och skaffar dina inredningsdetaljer utifrån detta, eller också utökar du ditt spektrum genom att även inkludera närliggande kulörer. Något som ofta fungerar är att välja helt kontrasterande kulörer, vilket ger en litet häftigare effekt.

Med andra ord kan du underlätta ditt projekt genom att tänka på följande:

• Utgå från en kulör, eller….
• Utgå från ett fåtal kulörer
• Prova att ta ut svängarna med kontrasterande kulörer

Kom ihåg att ha kul när du inreder ditt kök och våga uttrycka dig själv i den stil du valt!