Köksrenovering i sommar

Vad behöver du tänka på inför en köksrenovering hemma? Bland annat att prioritera, planera och hitta rätt personer för jobbet.

Köksrenovering på gång? Då kan det vara bra att planera och göra en ordentlig budget för att verkligen lyckas. Men vad mer krävs egentligen?

Råd till dig som ska göra om köket

I en artikel i Drömhem och Trädgård finns det gått om råd att få. Några av dessa är som följer:

Skriv upp en lista på allt du vill ha i köket. Det kan vara mycket så ta din tid. Fundera på om köket kommer att användas till mer än matlagning, och om du önskar dig en stor matplats eller kanske en större plats för själva matlagningen.

  1. Planera och budgetera. Att göra om ett kök från scratch, kan vara dyrare än du trott. Så se till att det inte blir några obehagliga överraskningar när det närmar sig sluttampen med renoveringen. Sätt upp ett kostnadstak som hela renoveringen får gå på och mät allt i köket så att det blir rätt från början. Många som renoverar hemma har tagit ett privatlån för att bekosta förändringen.
  2. Ta hjälp. Ta kontakt med de som kan köksrenoveringar bäst och gå igenom dina tankar och din lista med det du vill ha med tillsammans med experten. Det gör att du kan få gott om råd vad gäller inredning och smarta funktioner, helt enkelt saker du själv kanske inte har tänkt på.
  3. Börja prioritera det du verkligen vill uppnå och stryk onödiga saker i din lista du gjort. Vissa material är dyra, men varken snyggare eller bättre än andra. Sådana prioriteringar kan göra att du sparar en hel del pengar. Vitvaror som kostar lite mer drar ofta mindre energi och är bättre för både plånboken och miljön.
  4. Planera i detalj. Detaljplanera inför renoveringen. Ju mer som är planerat, desto enklare kommer det sedan att gå när renoveringen väl startar. Beställ allt från material till inredning i god tid, ha leveranstider i åtanke.
  5. Hitta rätt personer för jobbet. Anlita hantverkare som elektriker, rörmokare, snickare och eventuella plattsättare. Det är viktigt att ha referenser så att du har folk på plats som verkligen är bra på det dem gör, och inga fuskare. Om du känner dig osäker kan du även låta någon annan sköta rivningen av det befintliga köket innan ni sätter igång med det nya.

Bra att tänka på vid köksrenovering

När det väl startar är det viktigt att du är på plats för att se så att arbetet fortskrider som det ska. Träffa hantverkare så gott som varje dag för att se hur alla ligger till tidsmässigt. Var även beredd på att överraskningar kan komma, som att något inte passar eller att en vitvara kan vara skadad vid leveransen. Räkna med att renoveringen kommer ta längre tid än vad du planerat, det brukar kunna dra ut på tiden. Se även till att ha ett extrakök redo med kokplatta och diskutrymme, eventuellt med ett minikålskåp. Det gör att du klarar dig medan renoveringen sker. Under sommaren kan du ha ett utekök på altanen eller på uteplatsen till exempel.

Det finns gott om smarta tips att ta till sig, bland annat hittar du det här.