Därför ska du skaffa pool

Det har blivit allt vanligare att privatpersoner väljer att bygga pool för att njuta av svalkande bad under sommarhalvåret. Turkosa bassänger syns numera i var och varannan trädgård både i städernas villakvarter och på landsbygden. Kanske funderar du själv på att bygga en pool?

Det är inte konstigt att allt fler bygger eller köper pooler för att kunna njuta av bad i den egna trädgården. Poolen erbjuder rekreation, rörelseglädje, svalka och avslappning. I år har dessutom fler än någonsin varit hemma på semestern och fått upp ögonen för den svenska sommaren och allt den har att erbjuda.

Satsa på din trädgård och ditt välmående

Allt fler tycker att det är viktigt att ha en trädgård att trivas i och här är en pool något som bidrar till livskvalitet för många. Det handlar inte bara om träningen och svalkan som du kan få i poolen utan om att utomhusvistelse överlag är bra för de flesta människor.

– Det finns mycket forskning som visar att vi är väldigt dagsljusberoende. Dagsljuset styr hela vår livsrytm och är svårt att åstadkomma med konstgjord belysning, säger Patrik Grahn, professor i landskapsarkitektur, till Dagens Nyheter.

Bygg egen pool

Om du funderar över att bygga en egen pool i trädgården finns det många saker att tänka på. En hel del av dessa är tekniska – ska du välja en stomme av betong, trä eller stål? Ska du montera poolen själv eller ska du anlita experter? Vilken rening behöver vattnet? Men det finns också estetiska frågor som kan vara nog så kluriga – var ska den placeras? Vilken stil ska den ha och hur ska den passa in i resten av din trädgård? Planera din pool noggrant så kan du få den oas du drömmer om.