Mysiga sittplatser i trädgården

En trivsam sittplats i trädgården inbjuder inte bara till en njutbar fika. Den kan också vara en viloplats eller till och med en plats för dig som arbetar hemifrån. Men hur ska du göra för att få till den där mysiga fika- eller arbetsplatsen?

När det kommer till sittplatser i trädgården bör du först och främst tänka efter vad du vill använda dem till. Behöver du ett ställe att bara vila på från trädgårdsarbetet, eller vill du kunna ta en kopp kaffe med dina nära och kära? Du kanske rentav vill kunna sitta någonstans i lugn och ro med din laptop i knät. Möjligheterna till sköna viloplatser i din trädgård är många, alltifrån större projekt som en pergola med golv till att bara placera ut ett café-bord och en stol i skuggan under ett lummigt träd. Eller varför inte bygga en enkel flyttbar bänk med hjälp av tegel och en stabil bräda?

Växthus

Utöver att odla i växthus kan du även kan inreda det som ett lusthus i glas, givetvis med växter du tycker om. Det behöver absolut inte vara tomater och gurka utan kan även vara blommande växter. Du kan köpa växthus i många modeller, eller bygga ett själv av exempelvis gamla fönster. I växthuset trivs tropiska växter som du kanske inte kan odla någon annanstans i trädgården. Här kan du inreda med citronträd och olivträd runt en trevlig sittplats. Du kan hänga upp en takkrona för levande ljus eller använda dig av solcellsbelysning för att göra det mysigt på kvällen. Om du tycker om shabby chic-stilen, varför inte inreda med ett litet träbord och dito stolar? Föredrar du en stramare stil kan du använda dig av lounge-möbler. Storleken på växthuset avgör naturligtvis hur stort möblemanget kan vara. Här kan du kanske arbeta hemifrån på din dator i lugn och ro.

Pergola

En pergola kan se ut lite hur som helst. Den kan till exempel bestå av ett mindre altangolv med en stolpe i vardera hörnet och en ”ram” upptill som stabiliserar stolparna. Föredrar du denna enkla konstruktion kan du sätta upp gardiner mellan stolparna för ett luftigt, lite romantiskt insynsskydd. Den här typen av pergola bygger du på en dag om du är lite händig. Vill du ha ett tak över pergolan behöver du flera stolpar och överliggare. Som tak kan du använda allt ifrån bambu och vass till klätterväxter eller kanske plast. Du kan bygga den fristående eller mot en befintlig vägg. Som golv använder du grus, trä, stenplattor eller helt enkelt din gräsmatta.

Berså

Kanske har du suttit i en berså någon gång hos dina far- eller morföräldrar? Bersåer var mycket vanliga i trädgårdarna förr, där de utgjorde ett insynsskydd samtidigt som de var platser för utomhusfika. Du kan mycket väl anlägga en gammaldags berså av syrener i din trädgård utan att för den skull välja bort pergolan. Du kan ha både och. Ju fler sittplatser desto mysigare. Känner du någon som har en syrenhäck kan du be om att få ta några plantor. De förökar sig genom rotskott och brukar yngla av sig rejält. Dessutom växer de fort. Här kan du placera alltifrån en enkel sittbänk till en utegrupp. Häng upp solcellsbelysning i din syrenberså så blir det extra mysigt när kvällen kommer.