Så här skyddar du hemmet från inbrott

De flesta inbrott sker under dagtid, då hemmet för det mesta står tomt. Då ser tjuven sitt tillfälle att bryta sig in och leta efter värdesaker. Men med svårforcerade lås på dörrar och fönster minskar du risken för ovälkomna tjuvar i bostaden.

Hemmet är en viktig plats för de allra flesta. Det är i hemmet vi slappnar av efter arbetsdagen, laddar batterierna och umgås med familj och vänner. Men trots att vi lägger mycket pengar på att renovera våra hus och lägenheter, glömmer vi ofta av att tänka på säkerheten. Har du koll på vilka inbrottsrisker som finns i ditt hem? Här går vi igenom de vanligaste tillvägagångssätten vid inbrott, och vad du kan göra för att motverka dem.

Glöm inte bort dörren

En olåst dörr är tjuvens väg in i huset. Se till att dina dörrar alltid är låsta, även när du är hemma. Dörrarna ska vara försedda med bra lås, gärna sjutillhållarlås. Genom att installera trygga säkerhetsdörrar får du det bästa skyddet mot inbrott. Säkerhetsdörrar är speciellt effektiva i lägenheter, eftersom de flesta inbrott där sker via dörren. I villor finns ofta andra vägar in, via altan- och källardörrar. En säkerhetsdörr är svårare att bryta upp än en vanlig dörr. Den är ofta tillverkad i stål och är fäst i dörrkarmen på ett speciellt sätt.

För villaägare är ofta altandörren en svag punkt när det kommer till inbrottsskydd. Inte sällan är låset så dåligt att en tjuv kan ta sig in på några sekunder. Byt ut det befintliga låset mot ett kraftigare, och montera ett brytskydd.

Säkra alla fönster

Det vanligaste är att tjuven knackar ett hål i rutan, och sedan sträcker in handen för att vrida om handtaget och öppnar fönstret. Om du vill förstärka inbrottsskyddet i ditt hus, ska du därför satsa på lås på dina fönster. Detta är speciellt viktigt på marknivå, samt för dig som bor i lägenhet på bottenplan. Du kan byta ut dina handtag mot låsbara handtag, eller montera ett fönsterlås om dina fönster saknar handtag.