Från watt till lumen

Tiden då vi människor gick å köpte billiga glödlampor med watt är förbi. Många var det som bunkrade, men insåg sedan att så kan det inte gå till. Här kommer lite matnyttiga tips och information om den nya tidens ljus.

Ja, den nya tiden. Vi har tidigare skrivit om olika typer av sken och vad som för oss är mest behagligt. Nu går vi in för att öka tryggheten med att gå igenom lite hur man ska tänka när det kommer till hur man ska tänka. För det första måste vi tala om att man fortfarande får använda glödlampor så butikerna måste få sälja slut på sina lager. Dock för de inte köpa in fler. Och när det kommer till Lumen och hur man ska tänka på kommer ett bra utdrag här:

Hittills har vi använt watt (W) som begrepp för hur mycket energi en lampa förbrukar. Lumen (lm) är det nya begreppet som är ett mått på ljusflöde, den totala mängden ljus en lampa ger. En glödlampa på 25 W motsvaras av 220–250 lm med lågenergi-, halogen- och ledlampor. 60 W motsvaras av 700–805 lm. Olika fabrikat på ljuskällorna innebär att watt inte kan överföras till exakta siffror på lumen.(läs mer)

Som sagt är det inga svårigheter då man även på förpackningen kan se hur många watt som lampan innehåller, även om det är en lumen lampa. Vi garanterar att snart kommer (lm) vara en självklarhet och vi kommer vara glada över den energi vi tjänar.