Gör det själv – alltjämt populärt

Är det något som fullständigt har sprängt internet på senare tid så är det DIY, do-it-yourself, eller som det heter på svenska: Gör det själv. Det handlar om att skapa saker själv, med rätt verktyg, tips och tricks. Men detta är ingen ny sak, det har funnits länge och handlar om att skapa i stället för att köpa nytt gång på gång. Plus att det är kul också.

 

Ja det kan i stort sett handla om lite vad som helst. Det som en mest förknippar med DIY är nog hobbymaterial, pysseltillbehör som pärlor, scrapbooking, stickning och garn – konstnärsmaterial och pyssel som man kan hitta hos hos Skapamer.se bland annat.

548112-paint-brush-with-color-cardsEnligt en artikel i Göteborgs-Posten är ”gör-det-själv” ett gammal koncept som fått nyfunnen popularitet. Det må sammankopplas med modern händighet, som att fixa upp en gammal byrå eller måla skåpluckorna själv i stället för att alltid köpa nytt. Det finns bokstavligt talat tusentals tutorials, tips och inspiration. Men faktum med att begreppet DIY uppstod i USA på 1950-talet och har funnits sedan dess. Den kulturella versionen av DIY brukar kallas för Indie, som står för Independent. Alltså när de kommersiella bolagens inflytande minskar på artister, författare och andra som arbetar inom och med kultur på olika sätt. Inte minst i filmvärlden. Det kan alltså ses som ett ställningstagande mot konsumtionssamhället, som ett sätt att göra något själv för att det kul men också för att gå sin egen väg.

Inreda hemmet och skapa stämning med olika knep

Några som fullkomligt älskar att göra saker fina med lite tips och tricks är de som inreder sina hem som en hobby/yrke och lägger ut bilder på detta. En sådan kan man läsa vidare om här i en artikel i Expressen.

I Elle Decoration finns massor med tips och fullständiga instruktioner på vad man faktiskt kan ta sig för och göra själv. Bland annat finns här guider för hur man gör en gammal byrå som ny med lite pastellfärg och läderhandtag. Dessutom går det här att finna tips på olika egengjorda vintage-dekorationer till allt från bröllop och andra finare festtillställningar, samt olika inspirerande tips på hur man kan förnya sitt kök, vardagsrum eller göra balkongen eller uteplatsen fräsch och ombonad inför sommaren.