Handla begagnat på nätet

Att handla på nätet är oerhört populärt i dag och samma sak gäller att handla begagnat. En kombination av dessa två är precis lika omtyckt och nu vill vi handla våra begagnade varor online.

ehandel-kreditkort

De senaste åren har vi sett två trender när det gäller svenskarnas köpbeteende. Vi handlar mer begagnat och vi handlar mer online. Och det ena verkar inte ha uteslutit det andra. Tvärtom är det så att vi handlar en hel del begagnat just på nätet. De auktionshus och loppisar som det går allra bäst för är just de som har en digital närvaro, som erbjuder smidiga processer och som har en hög tillgänglighet.

Digitalt i Sverige

I Svenska Dagbladet kan man läsa att det är online-handeln som står för den största förändringen på auktionsmarknaden och som har absolut starkast framtidspotential. Enligt en rapport är det just i Sverige som den digitala utvecklingen har drivits allra hårdast. Och för att man satsat så mycket digitalt på den svenska auktionsmarknaden, går försäljningen av begagnade varor mycket bättre här än i andra länder, där man kanske inte har satsat lika mycket på att kunna erbjuda sina kunder handel på nätet. Hela 48 procent av Sveriges befolkning har någon gång handlat online via en auktion.

Svårt att hänga med

Auktions- och loppisbranschen är en utav de mest konservativa branscherna och därför har det varit svårt att klara av övergången och utvecklingen till det digitala på ett bra sätt. Många av aktörerna i branschen har en väldigt liten eller till och med obefintlig kunskap om hur man ska möta den nya generationens användare, som vill ha tillgång till varorna online. Om man inte klarar av den här anpassningen kommer det bli svårt att stå sig i konkurrensen och det kan bli så att man helt enkelt står utan en verksamhet om bara ett par år.

Annan typ av varor

Förutom att man ser att konsumenterna vill göra sina köp på nätet, ser man även att det är en annan typ av varor som säljer mycket på nätet. Tidigare var det dyra objekt som var mest populära och där har fokus legat. Nu ser man dock att mellansegmenet med varor till priser mellan 5 000 och 10 000 euro går bäst.