Inred för fest

Är vi dåliga på att inreda för fest i Sverige? Utomlands är temafester betydligt vanligare än här i Svea Rike. Faktum är att det inte är speciellt svårt, så varför inte prova själv?

Italiensk mozzarella med tomatTemafester är vanliga utomlands, men än så länge ganska sällsynta på våra breddgrader. Det finns dock ett undantag, och det är Halloween. Inspirerade framför allt av barn och ungdomar pyntar nästan alla svenskar sina hem med pumpor, fladdermöss och liknande saker. Varuhus som Gekås i Ullared gläds åt detta.

Men det finns ju många andra teman man kan tänka sig för en fest. Året innehåller som bekant fler månader än oktober, som är månaden då Halloween brukar infalla. I webbutiken Calligraphen finns olika typer av dekorationer för nästan alla teman man kan tänka sig. Det är lätt att stirra sig blind på utbudet, så det är bättre att börja med att tänka ut ett tema. När man har detta klart för sig kan man fundera på vilka dekorationer man ska köpa.

Festfixarnas tips

Lina Eriksson, som driver ett företag som hjälper till med att tänka ut koncept för fester och middagar, säger följande till Göteborgs-posten:

Att bestämma vilken typ av mat man vill bjuda på – till exempel plockmat – och sedan välja ett specifikt kök. Utifrån det kan man sedan hitta inspiration till allt från musik till dukning och dekorationer.

– Jag hade själv en slags asiatisk tapaskväll här hemma, och då letade jag upp en kinesisk dagstidning som fick bli tallriksunderlägg och dekorerade bordet med bananblad. När man väl hittat temat är det ganska enkelt – den italienska middagen kanske serveras på rutiga dukar med Eros Ramazzotti i högtalarna, till exempel, säger Lina.

För att sätta en lokal touch på dukningen kan man också använda element som man hittar i naturen. Grenar, kottar, fina stenar och t.o.m. grus kan användas för att ge effekt. En som är expert på detta är inredaren Minna Mercke Schmidt, som intervjuas i Sydsvenskan. Hennes intresse för inredning började faktiskt när hon flyttade ut på landet.