Klassiska inredningsdetaljer blir aldrig omoderna

Trender kommer och går, klassikerna består. Det är frestande att falla för de senaste inredningstrenderna som visas upp i glassiga magasin och på bästa skyltplats i möbelaffärerna. Men problemet är att många modeprylar känns omoderna efter ett tag och de flesta hamnar till slut på soptippen eller skänks till välgörenhet. Satsa på kvalitet och hantverk, det lönar sig i längden.

Det är helt enkelt lätt att tröttna på massproducerade inredningsdetaljer och det är både dyrt och ohållbart att inreda på detta sätt. Därför är det bättre att satsa på kvalitet när det är dags att förnya hemmet. Ett genomtänkt inköp kommer att sprida glädje och trivsel i dina rum livet ut. Det går att fynda på loppis och auktion, så det behöver inte kosta skjortan att inreda med klassiska inredningsdetaljer. Orrefors har till exempel en köksserie av tidlös design som du hittar här: https://designinterior.se/varumarken/orrefors-jernverk/, och andra exempel är String-hyllan, som verkligen pryder sin plats på väggen och porslin av Stig Lindberg, som är en fröjd att duka med.

Svenska inredningsdetaljer

Sverige har producerat flera designklassiker genom åren och många är till och med mer eftertraktade i dag än då de ursprungligen formgavs. Eftersom det finns ett rikt utbud av svenska designprylar kan det vara roligt att inreda med dessa detaljer.

Hur inreder jag med klassiska detaljer?

En designklassiker är ett ting eller en möbel som förblir relevant trots att tiden går. Formgivningen kan ha sitt ursprung flera decennier bakåt i tiden, men en designklassiker känns fortfarande modern. Ett exempel är sjuan-stolen, formgiven av dansken Arne Jacobsen för över 60 år sedan. Stolen har behållit sin popularitet genom åren tack vare sin design och höga kvalitet. Samma sak är det med till exempel Alvar Aaltos pallar och Philippe Starcks juicepress. För att leta efter inspiration till din inredning kan du söka på nätet. Det svämmar över av bloggar och inredningssidor som hyllar designklassiker och genom att spendera några timmar här får du en känsla för vilka inredningsdetaljer som passar din smak. Ett annat tips är att besöka designmuseet Röhsska i Göteborg, som har en givande utställning om designhistoria.