Kopiera konst

Konstnärer och egentligen alla kreativa själar ”lånar” av varandra. Det är egentligen oundvikligt att inte göra det. Sen kan man alltid fråga sig vad som är konst och vad som inte är det.

Bara frågan ”vad är konst” kan ge upphov till en konstutställning. Om man gå tillbaka över hundra år nu och tittar på Duchamp som ställde ut sin fontän och gjorde konst av den. Eller var det konst? Den kan du se på Moderna Museet i Stockholm tillsammans med andra verk från Marcel Duchamp och hans samtida motståndare Pablo Picasso i giganternas kamp. Ja, vi alla gillar att åka med i andras vindar, eller hoppa uppåt med hjälp av andra. Det handlar inte bara om enskilda konstnärer, utan konstutställningar som vill locka besökare och i dess marknadsföring försöker blåsa upp genom att putta ner andra konkurrenter. Det var exakt det som Magasin 3 i Stockholm gjorde i höst när Moderna visade Marcel och Picasso och Magasin 3 hade en stor visning av Anton Henning och deras marknadsföring gick ut på att visa att det var dem som var det modernaste museet i Stockholm genom att på affischer skriva: ” ett modernare museum” och ”Duchamp + Picasso = Henning”.

Tips för att bli en egen konstnär, inspirerad av andra

  • Välj din stil och kolla upp andra kända konstnärer du kan inspireras av. Vill du exempelvis känna friheten i att kasta färg på en duk för att se vad som händer ska du gräva ner dig i Pollock. Vet du att din stil är stilleben eller att måla kubistiskt är det enklaste att bara googla, eller köpa konstböcker innehållande den stilen för att få in känslan.
  • Använd canvastavlor och undvik att inhandla färgen i matbutiker utan sök dig till riktiga konsthandlare där du vet att du då kommer få bra kvalitet.

Om du nu mot all förmodan inte känner att du har det som krävs för att måla en hel tavla, men ändå vill vara lite rebellisk och göra något Warholskt kan du alltid hitta en snygg bild och sedan göra om den och lägga din egna hand på den. Gör ditt eget canvas foto och häng sedan upp den på väggen och du kan sedan titulera dig ”konstnär”.