Luftfuktigheten viktig för bevarandet av möbler

Antika möbler ger elegans och värde till ens hem, men de är också känsliga för stora temperaturskillnader och relativ luftfuktighet. Att hålla ett bra inomhusklimat är viktigt för oss som har mycket antika möbler! Här kommer lite tips om hur man kan göra, och vi ska också tjuvkika på hur man på gamla slott bevarar sina antikviteter. Innan du börjar misströsta på dina älskade möblers förfall – det finns en massa sätt att behålla deras kvalitet!

Antika möbler är ofta gjorda i trä, koppar och mässing. Trä är ett levande material, och beroende på var du gjorde fyndet någonstans har det bevarats bättre eller sämre. Ett loppisfynd av en gammal byrå kan ha stått i en kall och fuktig sommarstuga i flera år, eller så har det bevarats i en torr miljö under en längre tid. Steg nummer ett är att inte ha för stora fuktighetssvängningar i ditt hem, speciellt under den här tiden på året när luftfuktigheten ligger på 90%. På https://arctusnordic.se/ kan man köpa en luftavfuktare som är anpassad efter det svenska vädret och är ett av de bästa sätten att bevara din antika möbler och hålla kvalster borta från dem.

Inga kemiska produkter

Många tror att ju starkare och mer kemiskt ett ämne är desto mer effektivt är det. När det gäller dina antikviteter är det strängt förbjudet! Använd milda och välbeprövade produkter som inte lämnar fläckar eller annat på dina saker. En luftavfuktare släpper inte ut några kemiska partiklar och är dessutom miljövänlig. För att dina möbler ska behålla sin lyster räcker det faktiskt med att ställa dem i något skyddat läge – direkt solljus bleker dem.

Det finns även smarta tips på hur du förgyller dina ljusstakar och tar bort fläckar utan att använda starka medel.

Luftfuktigheten omdebatteras

På gamla slott som innehåller mycket värdefulla antika möbler förekommer en debatt om hur man bäst bevarar möblerna. Förebyggande underhåll av möbler görs bland annat genom reglering av just den relativa luftiktigheten, som idag ligger på det rekommenderade värdet 50-55%. En del forskare menar att fuktkvoten kan ligga på mellan 40-60%. Den relativa luftfuktigheten ska då stå i relation till hur varmt det är i rummet, det ska gärna vara svalt. När det gäller de antika slotten ska man påminna sig om att de rika adelsmännen som byggde dem ofta inte avsett att bo i dem, utan att visa upp sin rikedom för dina medmänniskor. Själv vill du skapa en varm och hemtrevlig miljö men som inte skadar dina fina möbler.

Du kan läsa mer om hur debatten om bevarandet av slottsföremålen förs här.

Vill man undvika kvalster och annat bör man se till att luftfuktigheten inte överstiger 45% enligt kommunens rekommendationer. På så sätt håller man sina möbler fina och utan skador mycket längre. Ganska smart, och har man ett hem med mycket antikviteter tycker vi det är en bra idé att skaffa en luftavfuktare!