Mormors ringar

Att bära antika smycken har blivit väldigt populärt den senaste tiden. Men, vad man kan göra är att bege sig hem till sin gamla mormor eller rota i mammas smyckeskrin efter dyrgripar man kan få låna över lång och obestämd tid. Vet mormor om att hon har dyrgripar som hon dock inte kan finna kan det vara värt att surfa in på www.sierska.se för att ta hjälp av en spådam för att smyckena ska se ljuset igen. För visst är det roligare och mer speciellt att bära ett smycke som ens släkt burit? Men, finns inte den möjligheten är chansen stor att du på de många anikvariat som nu finns kan hitta en annan ring av en mormor som du kan bära. Men, det finns fallgropar.

Att fynda smycken

Det gäller att inte förhasta ett köp då du kan hitta sprickor som gör att du inte kan använda smycket – och det finns sälla någon ångerrätt. När det kommer till stenar så måste de vara hela då trasiga stenar inte går att laga. Var mycket uppmärksam på att det är äkta smycken och stenar du köper då de förfalskade ser snarlika ut. När det kommer till guld så har äkta guldsmycken alltid en stämpel i sig. Och tänk på att det är skillnad på ett antikt smycket och ett gammal smycke:

”Ett antikt smycke ska vara minst 100 år gammalt, annars räknas det bara som begagnat. Och kanske är det just bland de begagnade smyckena från 1940-, 50- och 60-talen som man kan göra störst fynd i dag. Broscher är ofta billigare, medan till exempel antika orientaliska pärlor har stigit väldigt i pris. De orientaliska pärlorna, som inte är odlade utan har hämtats upp av dykare, går inte längre att få tag på i nytt skick. Även odlade pärlor kan vara värdefulla, men det finns fällor.” (läs hela artikeln här)

Det finns många många fler tips om vad du ska tänka på. till exempel är pärlor väldigt känsliga för parfymer och kroppsfett. Ett bra tips är att om du köper ett gammalt halsband så kan det vara bra att du trär om det. För att lyckas med riktigt bra fynd ska du bege dig till de lite mindre butikerna som inte specialiserat sig på smycken. Dock är risken större där att du inte får ett äkta smycke – så vill du ha äkta vara ska du istället gå till en specialiserad butik.