Skapa trivsel med rätt belysning

Inget hjälper att skapa en mysig atmosfär som lampor och belysning kan göra. Inredning i all ära, men utan belysning som sätter tonen kan ett vackert rum snabbt tappa sin charm. Därför är det viktigt att tänka över vilken känsla som vill förmedlas i ett rum och hur belysning kan påverka.

belysningLampor och ljus kan fungera som ett komplement till inredning. Val av design på lampor spelar därför stor roll för helhetsbilden i ett rum. Läs mer om designlampor här. Nedan följer några tips och råd när belysning ska väljas till hemmet och arbetsplatsen.

Duka upp med rätt belysning

Matrummet är en samlingsplats för familjen i både vardagen och för speciella högtider. Här samlas gäster för stunder av skratt och nya matupplevelser. I matrummet är det ofta ett klokt val att välja en stor lampa placerad ovanför bordet. Det optimala är att sätta dimmer på denna lampa. På så sätt kan ljuset enkelt korrigeras till både ett dämpat ljust för mysiga middagar och ett skarpare ljus för uppiggande frukostar. Val av ljus är även viktigt om det finns unika detaljer i rummet som vill framhävas. Passa på och läs mer här om hur val av belysning skapar en trevlig atmosfär i hemmet. Ibland kan de små detaljerna göra den stora skillnaden och komplettera och lyfta ett rum avsevärt. Välj därför belysning med omtanke.

Arbeta bättre med korrekt belysning

Att skapa rätt belysning på arbetsplatsen är av stor vikt. Både för att orka jobba och för att trivas på jobbet. Oavsett om det gäller ett hemkontor eller en större arbetsplats. En artikel publicerad i SvD näringsliv menar att rätt ljus är avgörande för ett bra mående. Dåligt ljus kan leda till både trötthet och belastningsskador. Därför har det inte blivit helt ovanligt att anlita en belysningskonsult för att skapa korrekt belysning i kontorslandskap. I samband med att rätt belysning kan hjälpa till att minska sjukfrånvaro är det något som många arbetsgivare är intresserade av. Både arbetstagare och arbetsgivare vinner på att ljussätta kontoret på bästa sätt. Det skapar bättre trivsel på jobbet och bidrar därmed till högre produktivitet.