Skydda dina möbler mot råttor

Om man nyligen investerat i nya antika möbler eller annan inredning är man utan tvekan rädd om dem och ser till att vårda dem ordentligt. Vad folk däremot ofta kan missa är dock att gardera sig mot eventuella skadedjursangrepp. Antalet råttor har nämligen ökat kraftigt runt om i landet och det gäller att vara medveten om hur man hanterar dem.

Inte nog med att det kan vara ett mödosamt arbete att vårda sina möbler blir det inte lättare av att veta att råttorna såhär till vintern letar efter platser att hålla sig varma på. Kanske i en gammal byrå på vinden eller i fodret på en äldre fåtölj? Hur som är det viktigt att vara redo på det värsta. Oavsett om du har råttproblem eller vill vara redo om det skulle ske är det en smart idé att investera i råttfällor. Det är ett effektivt sätt att hålla dem borta från dina antika dyrgripar. Det handlar inte enbart om att vårda, det handlar även om att förebygga.

Antalet råttor ökar

Råttorna blir fler och fler, samtidigt som de blir allt större i storlek. De har blivit så pass stora på vissa håll att det inte ens fungerar att använda katter som råttjägare, råttorna är helt enkelt för stora och läskiga. Aftonbladet skrev tidigare i år om råttorna i New York som är så pass stora att katterna inte jagar dem, utan snarare enbart iakttar dem, vilket gör att råttorna lyckas fortsätta föröka sig. En New York-råtta är i regel dubbelt så stor som de normalstora som finns på exempelvis Nya Zeeland.

I Sverige har råttorna invaderat både i staden och på landsbygden. Ibland går det att hantera den explosionsartade ökningen, men i andra fall är det svårt och drabbar människorna runt omkring. [Ett exempel] på detta skedde på ett ålderdomsboende i Helsingborg där de boende blev tvungna att flytta efter att råttor flyttat in i lokalerna. I detta fall var invasionen enbart centrerad till äldreboendet, men det finns fall där hela stadsdelar blivit påverkade av råttorna. I de fallen krävs det mer än en enda råttfälla, men när det kommer till enstaka råttor i hushållet lämpar de sig perfekt.