Att samla på någonting antikt är något som de allra flesta kan tycka om och känna glädje av – och leksaker är inget undantag till det. I den här artikeln ska vi gå igenom historien och dagsläget vad gäller en av de allra mest kända och älskade leksakerna genom tider, nämligen Barbiedockan!
Barbie såg dagens ljus för första gången år 1959, och hon var direkt unik i kategorin dockor. Tidigare hade dockor mest varit i form av bebisar eller små barn, men här kom en docka i gestalten av en ung kvinna, vilket var helt nytt och revolutionerande på leksaksmarknaden. Dockor som gestaltade babys och små barn användes mest för att leka på ett sätt som var omvårdande, för att skola in små flickor i en mammaroll, medan en Barbiedocka uppmuntrade till lek som mer handlade om livet som vuxen med karriär, relationer och kläder. Alla vet ju att Barbie har haft en hel massa olika yrken genom åren, och hon har varit bland annat:
- Veterinär & läkare
- Pilot
- Balettdansös
- Konstnär
- Lärare
- Forskare
Och så vidare. En bred karriär kan vi lugnt påstå.
Barbies mamma, eller hur vi nu ska välja att kalla hennes skapare, är Ruth Handler som fick idén till en vuxen docka då hennes dotter Barbara hellre ville leka med klippdockor än traditionella bebisdockor. Hon fick då idén, och dockan är uppkallad efter hennes dotter och bär hennes smeknamn. Barbie introducerades på den Svenska marknaden i samband med julen år 1963, och har sedan dess varit en populär leksak i landet och i övriga världen.
Kontroverser kring Barbie
Barbies tid här i världen har inte varit helt problemfri, det kan man lugnt påstå. Hur älskad hon än har varit och hur många som än har valt att samla på henne och riktigt gräva ner sig i hennes värld så har hon mött en stor mängd kritik under sina år. Mycket på grund av sin kroppsform, man kan ju utan att behöva tänka efter särskilt länge påstå att Barbies former är extremt orealistiska och ouppnåeliga, och kritiken ligger i att när små flickor leker med dessa dockor så kan de påverkas av det och sätta Barbie som ett ideal rent utseendemässigt. Det är inte särskilt positivt eftersom det som sagt inte går att uppnå, och utvecklingen med att allt fler flickor mår dåligt över sin vikt och sitt utseende gör att kritiken är befogad. Läs den här artikeln och Barbies farliga former för att få en djupare syn på debatten.
Men Barbie kan också vara bra och normbrytande när hon så önskar, till exempel så kom det nyligen ut en Barbiedocka med tatueringar på armarna, bröstkorgen och nacken, något som fick många att höja på ögonbrynen men lika många att klappa i händerna. Dockan jämfördes med karaktären Lisbeth Salander från Stieg Larssons Millenium-triologi, och man kan genom det se att Barbie även kan vara någon som står för attityd och att vara kaxig och stå på sig. Nackdelen är väl att den bara såldes som ett samlarobjekt och inte som en leksak till unga människor. Men vi tycker att Barbie funkar som både leksak och samlarämne!