Fester och kalas då och nu

Att inreda för fest har vi gjort länge. I århundraden har samlandet kring matbordet varit en högtidlig, på snudden till teatralisk upplevelse, och sågs som nödvändigt för societeten att behålla sina kontaktnätverk. Idag kan man märka av en festrenässans, folk vill göra något sensationellt av barnkalaset eller temafesten. Idag finns det en hel uppsjö alternativ för den som är sugen på att göra sin fest lite mer värd att minnas.

De flesta värdar är förmodligen noga med att se till att gästerna ska gå hem med goda minnen för livet. Man vill bli ihågkommen som generös och kreativ, gästerna ska vilja komma tillbaka på nästa vankade festlighet. I århundraden, kanske årtusenden, har inbjudan till en fest setts som ett slags statusmarkör – ju mer givmild du är, desto närmre knyter du dina kontakter. Och även fast de flesta nog bjuder in till fest mest för att det är kul, så vill de allra flesta att det ska ha blivit en lyckad sådan. Och det är en fröjd att inreda en fest när det finns så många roliga prylar att köpa!

Att duka med stil

Att duka med stil har varit något för den festliga eliten länge. Säkert har du stött på bilder av uppdukade svanar eller pajer med inbakade fjärilar. Allt detta ansågs utgöra det spektakel och den sensation mat var, och speglade också det övriga samhällets hunger. Att kunna påvisa ett sådant överflöd kommunicerade att man hade resurser att slösa på.

Idag dukar vi upp för kalaset smått annorlunda. Vi har genomgått år av inredningshype. Att festen har blivit så rolig att inreda beror på att det finns så många specialiserade aktörer. Festen är en dag som är värd att minnas; det är allt från bröllopsfester, dop, kalas till nyårsfester och kräftskivor. Och det vackra ligger alltid som sig bör i detaljerna, det skapar en rolig helhet som gästerna sällan kommer glömma.

Att bli bjuden på kalas är alltid spännande och pirrigt när man är liten. Men det finns också de barn som ständigt förbises med att bli bjudna, eller som helt enkelt inte vågar gå. Och det finns självklart kalas för de barnen med! Ska man själv arrangera ett kalas med någon som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan man tänka på att skapa ett mysigt rum för den som behöver få en liten stund för sig själv eller vara ifred. På Kungliga Operanhar man faktiskt bjudit in till kalas för barn med NPF, mycket bra initiativ.