Som vi nämnde i inlägget om hur man blir grym på andrahandsmarknaden där det är en konst att handla smart, så gäller det även när det kommer till att buda – och här kanske i ännu högre grad. Att buda på föremål som har en historia, ett namn eller något annat originellt eller attraktivt gör att trycket kan vara stort och för att bli den lyckliga vinnare gäller det att både ha is i magen men även veta när man bör lägga sig och inse att om priset går upp för mycket över ens budget så blir man inte någon lycklig vinnare även om man vinner. Och med nästan allt så handlar det om att lära sig spelplanen innan man ger sig in i leken på allvar. Desto mer du vet, desto säkrare blir du själv på att det du köper verkligen är äkta och inte bara någon blek kopia. Ett intressant program du bör kolla på är Uppdrag granskning om konstbluffen som skakar om konstvärlden och får intressenter att tveka.
Lär dig spelets regler
Lika barn leka bäst heter det. Så vill du leka med dem som säljer är det bäst att känna till reglerna så du inte blir lurad – för lurad kommer du annars att bli. I alla fall göra fel uppskattningar och betala överpriser som sedan inte kommer få dig att uppskatta det du köpt och inte kunna få lika bra betalt om du säljer det vidare. Och glöm inte att ha en maxgräns när du ger dig in i budgivningsleken, samt att det allt läggs på en viss procent om du budar från ett auktionsverk. Här kommer några bra terner det är bra att känna till.
”inropsavgift – en procentuell avgift som tas ut av köparen.
droit de suite – en ytterligare procentuell avgift som tas ut av köparen vid inköp av vissa konstverk, och som går till konstnären eller dennes arvingar.
slagavgift – en fast avgift som tas ut av köparen.
försäljningsprovision – en procentuell avgift (provision) som tas ut av säljaren.”